Soepen

Groentensoep / glutenvrij

Aspergesoep met geroosterde noten

Ingrediënten voor 4 personen

Aspergesoep met geroosterde noten, recept van Delhaize
  • 35 g boter
  • 7,5 dl water
  • 2 blokjes groentenbouillon
  • ¼ bosje bieslook
  • 4 koffiel. olijfolie
  • 3,5 dl gezouten water
  • 1 ui
  • 500 g witte asperges
  • 1 preiwit
  • 50 g notenmengeling 'breakfast'

Bereidingswijze   45 min

  1. Breek het uiteinde van de witte asperges af en schil ze. Hak de ui grof, samen met het preiwit en de aspergeschillen en -uiteinden.
  2. Fruit alles 5 min. op een matig vuurtje, in een kookpot met boter. Voeg water en groentebouillonblokjes toe. Breng aan de kook en laat 20 min. pruttelen.
  3. Laat de notenmengeling lichtjes in een braadpan grillen, zonder toevoeging van vetstof.
  4. Hak het bieslook. Snijd de asperges in stukjes en doe ze in een steelpan met kokend gezouten water. Giet ze na 2 min. af. Voeg het kookvocht van de asperges bij de soep, samen met boter.
  5. Mix de soep fijn en giet ze door een puntzeef. Breng ze verder op smaak. Verdeel de aspergestukjes over de borden, overgiet ze met de hete soep en bestrooi ze met noten en bieslook. Besprenkel met olijfolie en serveer.

More Services


Voedingswaarde per persoon

Energy 233 cal
Vetten g
Koolhydraten g
Eiwitten g

Bron : Delhaize

Keukentermen

A blanc koken
Een taartbodem bakken zonder vulling.
Aanbruinen
Op een matig heet vuur groenten, vlees of vis fruiten.
Aanlengen
Het toevoegen van een vloeistof, bouillon, fond enz... om het gerecht er te laten inkoken.
Aanzuren
Een gerecht op smaak brengen met azijn, citroensap of verjus.
Barderen
Vlees of gevogelte omwikkelen met spek om het uitdrogen tijdens het bakken te voorkomen
Brideren
Opbinden van gevogelte of wild zodat de vorm tijdens de breiding behouden blijft.
Chemiseren
Het bekleden van een vorm, vb. met gelei.
Crépine
Netvormig buikvlies, meestal van een varken, gebruikt om vleessoorten, zoals gehakt, in te wikkelen. Hierdoor behoud het vlees tijdens het bereden zijn vorm en droogt het niet uit.
Marineren
Vlees, wild of vis gedurende een bepaalde tijd in een marinade leggen. Vlees en vis worden gemarineerd om er een meer uitgesproken smaak aan te geven.
Monteren
Opkloppen van saus met een blokje boter.
Napperen
Een reeds bereide schotel afwerken door er een saus of room over te gieten.
Abricoteren
Een warm gebak met warme abrikozenconfituur bestrijken om het te doen glanzen en de smaak te verbeteren.
Afschuimen
Het schuim en het eventueel naar bovenkomende vet met vuildeeltjes en gestolde eiwitten van een kokende vloeistof met behulp van een schuimspaan afscheppen.
Al dente
Deegwaren beetgaar koken.
Bain-marie
Een kleinere pot wordt in een grotere pot- gevuld met heet water- geplaatst, om zodoende grondstoffen te doen smelten, gerechten warm te houden of bereidingen gelijkmatig te koken.
Doreren
Deeg insrijken met losgeklopt ei, zodat het mooi bruin kan bakken.
Ebarderen
Het wegknippen van vinnen en het van de graat nemen van vis.
Farceren
De binnenkant van gevogelte of een gebraad of vis of groente vullen met een 'farce' van fijn gehakte ingrediënten.
Gratineren
Het toebereiden van gerechten met een korstje van paneermeel of broodkruim in de oven
Marceren
Het laten doortrekken in een geringe vloeistof. De term wordt meestal gebruikt voor vruchten in alcoholische drank.

Groentenkalender

In de maanden die aangeduid zijn met een zijn de groenten volop bij ons te verkrijgen, en dus aan de voordeligste prijs te koop.

 010203040506070809101112
ajuin       
andijvie   
artisjok        
asperge          
aubergine        
bleekselder        
bloemkool    
boontjes         
broccoli        
courgette         
doperwten          
Groene selder  
knolselder        
komkommer       
kropsla      
maïs          
paprika         
pompoen        
prei     
rapen      
radijs        
rode bietjes   
rode kool     
sla       
snijbonen         
spinazie    
spruiten      
tomaten        
veldsla      
venkel        
wittekool    
wortelen  
 0102 03040506070809101112