Ingrediënten voor 7 personen
Voor de zalm
- 1.2 kg zilverzalm
- 25 cl droge witte wijn
- 2 koppen soepgroenten
- ½ citroen
- tijm en laurier
- peper en zout
Voor de saus
- 2 hardgekookte eieren
- 4 eetlepels mayonaise
- 2 eetlepels magere natuuryoghurt
- citroensap (weinig)
- 2 eetlepels peterselie (fijngesnipperd)
- 1 eetlepel dragon (gesnipperd)
- nootmuskaat
- peper en zout
Voorbereiding
- In geval van diepvriestongen, laat de hondstongfilets ontdooien.
- Pel de tomaten, haal ze uit en snij ze in dobbelsteentjes.
Bereidingswijze
minder dan 30 min.
Dag voordien
- Breng 3 L water aan de kook met de witte wijn, de diepgevroren soepgroenten en de halve citroen. Kruid met tijm, laurier, peper en zout.
- Laat 5 min. koken en leg er dan de diepgevroren zalm in. Zorg ervoor dat de zalm volledig ondergedompeld is. Breng zachtjes tot net onder het kookpunt. Zet na 5 min. het vuur af, de vis zal vanzelf gaar worden.
- Zet de pan koel weg tot de volgende dag.
- Maak ook al de saus: meng de geplette hardgekookte eieren met de andere ingrediënten voor de saus. Zet weg op een koele plaats.
Op het moment zelf
- Haal de zalm uit het kookvocht. Verwijder vel en graten en schraap het bruine laagje weg.
Afwerking
Schik de zalm en de tomaatjes op een schotel. Versier met aspergepunten.
Geef er de saus en stokbrood bij.
Tip
Tip
Gevulde tomaatjes 30
min. enkele uren vooraf
Ingrediënten (7 personen)
- 12 kleine traiteurtomaatjes
- 1 kop Noordzeegarnalen
- 150 g broccoli
- 16 asperges
- tabasco
- nootmuskaat
- peper en zout
Bereiding
- Snij het hoedje van de tomaten en hol ze uit. Draai ze om zodat ze kunnen uitlekken. Laat de Noordzeegarnalen ± 1 u ontdooien. Dep ze goed droog.
- Vul 4 tomaatjes met noordzeegarnalen.
- Kook de diepgevroren asperges 10 min. in lichtgezouten water en laat ze uitlekken. Snij de punten van de asperges (± 6 cm lang) en bewaar ze voor de versiering. Snij de rest in kleine stukjes en vul er 4 tomaatjes mee.
- Kook de diepgevroren broccoli 5 min. in lichtgezouten water (zonder deksel) en laat uitlekken. Plet de broccoli tot een fijne puree. Kruid met tabasco, nootmuskaat, peper en zout. Vul er 4 tomaatjes mee.