Prei Allium porrum is een plant uit de lookfamilie (Alliaceae). Het is een gemakkelijk te telen winterharde tweejarige plant die als eenjarig groentegewas wordt geteeld. Van de prei wordt hoofdzakelijk de witte stengel gegeten, alhoewel de groene bladeren en zelfs de wortels in sommige gerechten gebruikt worden. De witte stengel is het onderste gedeelte van de bladeren welke onder de grond wordt geteeld.
Prei is een eenzaadlobbige. De plant is opgebouwd uit bladscheden en bladschijven. De bladscheden zitten over elkaar heen gevouwen en vormen zolang ze met grond bedekt zijn het witte gedeelte van de prei. Er is in de vegetatieve fase geen stengel aanwezig. Pas onder invloed van kou, in de winter, wordt de prei generatief en gaat dan eind april of begin mei een stengel vormen. Dit gaat ten koste van de bladeren.
In principe is het mogelijk om het ganse jaar door over vers geteelde prei te beschikken, er zijn immers verscheidene rassen die voor een welbepaald seizoen geschikt zijn. En deze soorten overlappen elkaar.
Uit welke streek de prei afkomstig is, is nog niet heel duidelijk. Maar vermoed wordt dat de oorsprong te zoeken is in Noord-Afrika en meer bepaald uit Egypte?
Prei kan een plaats vinden in de siertuin, maar op balkon en terras wordt het wat moeilijk.
Prei groeit goed op elke diep bewerkte grond die verrijkt is met veel compost of oude stalmest en een neutrale Ph. Geef ze een zonnige standplaats.
Om zeer vroege prei te hebben, kunt u eind winter zaaien in teilen onder glas bij een temperatuur van minimum 13°C. Verspeen de plantjes wanneer ze handelbaar zijn op 3 à 5 cm uit elkaar. Of zaai in volle grond van de serreop rijen van 10 cm en dun na opkomst uit op 3 à 5 cm. Plant ze later in het vroege voorjaar ter plaatse in rijen van minimaal 25 cm en op 15 cm in de rij.
Zaai winterprei begin lente op een kweekbed en behandel ze als hierboven, plant ze op de plaats van bestemming als ze ongeveer potlooddik zijn in rijen van 40-45 cm en 20 cm in de rij. Als je lange witte stelen wilt, moet je regelmatig aanaarden door de grond tussen de rijen naar de plant toe te trekken, doe dit in twee drie beurten.
Om prei te planten moet je de bladeren aftoppen zodat alle plantjes ongeveer even lang zijn; ook de wortels worden flink ingekort, dit doen we omdat ze dan gemakkelijker in het plantgat gaan en om nieuwe wortelgroei te stimuleren. Maak met een plantstok of een preiplantvork gaten in de grond op 20 cm uit elkaar; maak de gaten zo diep als de lengte van je preiplantjes (wortel + preiwit + een klein deel van het blad). Plaats in elke opening een prei, duw het gat niet dicht maar vul het met veel water. Vul enkele dagen na elkaar op die manier de gaten met water tot ze volledig dicht gelopen zijn.
Om lange preiwitten te verkrijgen moet je regelmatig de prei aanaarden maar let er op dat het hart van de plant boven de grond blijft.
Prei moet voldoende water krijgen regelmatig wat bijmesten met bijvoorbeeld zeewierkalk (stikstofrijke kippen- of duivenmest is ook heel goed , maar overdrijf daar niet mee, ze zouden wel eens kunnen ”verbranden”) en onkruidvrij houden.
Plant prei samen met selder en wortelen. Tussen de rijen prei kan je gemakkelijk sla, postelein en winterkers telen.
Zaai- plant- en oogstplan voor prei |
||||
zaaien | planten | oogsten | plant afstand | |
---|---|---|---|---|
zomer | 15 januari tot eind februari in verwarmde omgeving |
april - mei | juli - begin september | 25 X 10 cm |
herfst | half maart - half april in de koude bak |
juni | september - december | 40 X 15 cm |
winter | april | juni | januari - half mei van volgend jaar | 40 X 15 cm |
zeer vroege | juli | september | mei - juni volgend jaar |
25 X 10 cm |
Roest Puccinia allii en diverse bladvlekkenziekten Gnomonia leptostyla, zoals papiervlekkenziekte, kunnen het blad ernstig aantasten. Roest veroorzaakt op het blad kleine oranje sporehoopjes die later bruin worden. Ook het preigeelstreepvirus kan schade veroorzaken.
Daarnaast kan prei aangetast worden door de preimot Acrolepiopsis assectella en de uienvlieg Delia antiqua. De larve (rups) van de preimot Acrolepiopsis assectella vreet gangen in het blad, vooral in de hartbladeren. Bij ernstige aantasting sterft de plant af. De made van de uienvlieg vreet aan de voet van de plant, waardoor de bladeren geel worden en tenslotte afsterven.
Maar ook de preivlieg Delia antiqua, slakken Gastropoda,
stengelaaltjes Ditylenchus-soorten of trips Thysanoptera komen
graag eens mee snoepen van uw prei.
Omdat prei zo gevoelig is voor veel plagen en ziekten houd je best een gewaswisseling van 6 jaar aan.
Prei wordt niet alleen gekookt en soms rauw als groente gegeten, maar wordt ook als keukenkruid gebruikt. Ook veel verwerkt in salades. Met wortels en (knol)selderij wordt prei in soep gebruikt.
Prei kan je stomen, stoven of roerbakken. Zeer fijn gesnipperd kan hij zelfs in de salade. Prei kan je koken als groente of verwerken in de soep, bamigerechten of groentetaart enz.
rei kan je ook bij macaroni of rijstgerechten doen, of bij gebakken aardappels of een omelet.
Prei eerst wassen en dan pas fijn snijden. Snij het meeste groen weg, en snij dan de prei in tot enkele centimeters in het wit.
Van prei gebruikt men hoofdzakelijk de witte stengel, soms ook een deel van het groene blad.
Prei kan je 2 tot 4 weken bewaren bij een temperatuur van 0°C.
Je kan herfst en winterprei ook invriezen, of (ongewassen) prei "indrijven", dat is de stengels dicht bij elkaar in de grondsteken in de tuin, of een bak op terras of balkon.
Alhoewel het groene blad meestal niet gegeten wordt, zitten daar juist de meeste vitaminen en mineralen. Denk er dus eens over na alvorens je deze gezonde delen in de composthoop laat verdwijnen. Prei bevat veel geneeskrachtige bestanddelen, die veel ziekten kunnen voor komen, zoals luchtwegeninfecties, aderverkalking, obesitas, artritis en diabetes type 2.
De oude Grieken en de Romeinen prezen de prei om zijn goede eigenschappen voor de keel. Aristoteles zei dat hij zo'n heldere stem had door de prei en keizer Nero zei dat hij door het eten van prei zijn stem sterker had gemaakt.
Prei is een goede bron van ijzer, mangaan, magnesium en kalium. In mindere mate bèta-caroteen en vitamine C. Het werkt tevens urine afdrijvend.
Omstreeks 2100 v. Chr. kende men prei al.
De Sumerische Heerser Urnammu liet prei in de tuin van Ur telen. De Egyptenaren, de Grieken en de Romeinen wisten in de oudheid prei al te waarderen als groente, van waaruit het over heel Europa werd verspreid. Prei diende o. a. als voedsel voor de pyramidebouwers in het oude Egypte.
Vanwege de aanwezige mosterdolie in prei vond de Romeinse keizer Nero prei erg lekker. Hij stond daarom ook wel als Porrophagus (preivreter) bekend.
De Engelse koning Cadwallader gebruikt in 640 prei als herkenningsteken voor zijn troepen. Prei komt voor in het nationale embleem van Wales.
Prei is een kruisbevruchter. Voor de bestuiving is prei afhankelijk van insecten. Bloeiende prei wordt dan ook bezocht door vele soorten insecten, zoals hommels, bijen, zweefvliegen en andere vliegen.
Hommels en hoofdzakelijk aardhommels, die op de bloeiwijze van prei nectar uit de bloempjes van de prei verzamelen raken op de een of andere manier versuft. Soms vallen ze zelfs op de grond om na een poosje toch weer weg te vliegen. Er kunnen wel tot tien hommels tegelijk op een bloeiwijze zitten.
Prei | |
---|---|
enkele bundels gewassen prei |
|
Taxonomische indeling | |
Rijk | Plantea (Planten) |
Stam | Embryophyta (Landplanten) |
Klasse | Spermatopsida (Zaadplanten) |
Clade | Angiospermae (Bedektzadigen) |
Clade | Monocotyledoneae (Eenzaadlobbigen) |
Clade | |
Orde | Asparagales |
Familie | Alliaceae (Lookfamilie) |
Geslacht | Allium (Look) |
|
31 Kcal 90,80 gr. water 7,62 gr. koolhydraten 0,81 gr. eiwit 2,11 gr. suikers 0,20 gr. vet 1,00 gr. vezels
Mineralen
30 mg. calcium, Ca 1,10 mg. ijzer, Fe 14 mg. magnesium, Mg 17 mg. fosfor, P 87 mg. kalium, K 246 mg. natrium, Na 0,06 mg. zink, Sn 0,10 mg. koper, Cu
Vitaminen
0,03 mg. A (Retinol) 0,02 mg. B1 (Thiamine) 0,02 mg. B2 (Riboflavine) 0,11 mg. B6 (Pyrixodine) 24 µg. B11 (Foliumzuur) 4,20 mg. C (Ascorbinezuur)
Ingrediënten
Bereiding
Bron :Solo open kitchen
Ingrediënten 4 pers.
Bereidingswijze