Druiven, Vitis vinifera soms ook wijnstok genoemd uit de familie van de wijnstokfamilie (vitaceae) is heel waarschijnlijk afkomstig van Klein-Azië rond de Kaspische zee.
De Romeinen brachten hem mee naar Noordwest- Europa waar hij meestal in kloostertuinen werd geteeld.
De druif is een winterharde, bladverliezende klimplant, die geteeld wordt voor zijn eetbare vruchten. De groene, esdoornvormige bladeren zijn handvormig gedeeld en drie- of vijflobbig. De geelgroene bloemen bloeien in hangende pluimen en komen onder glas reeds in maart of april te voorschijn. Daaruit groeien de trossen met ronde of eivormige bessen die bij het rijpen een goudgroene of rood-paarse kleur krijgen.
Druiven zijn winterhard, maar hebben toch een lange warme zomer nodig om af te rijpen. In België of Nederland teel je ze best in de serre of op een zonnige plaats tegen een muur gericht op het zuiden. De wijnstok is zelfbevruchtend, maar kruisbestuiving is toch gewenst, ook onder glas is kruisbestuiving aan te bevelen.
Er zijn drie groepen druiven. De meeste tafel- en wijndruiven horen tot de Europese druiven. De Amerikaanse druiven worden vaak als onderstam gebruikt. En tenslotte is er ook een groep van enkele Aziatische tafeldruiven. Verder maakt men ook nog onderscheid tussen tafeldruiven en wijndruiven. Voor tafeldruiven kies je rassen die vooral grote en sappige bessen voortbrengen. Voor een wijndruif streef je eerder naar variëteiten met een ideaal evenwicht tussen het suikergehalte en de zuurheidsgraad. Ook in teeltwijze pak je de zaken anders aan. Tafeldruiven groeien vooral aan blijvende gesteltakken, wijndruiven komen aan jong hout en krijgen elk jaar een vervangingssnoei. De wijnstokken gaan daardoor veel langer mee. Wijndruiven teel je uitsluitend buiten en dus niet in kas, tafeldruiven kun je binnen en buiten telen.
Tenzij je over een serre beschikt, plant u de tafeldruif het beste op een beschutte plaats tegen een zuidelijke muur.
Druiven houden van een goed verluchte bodem die in het voorjaar vlug opwarmt. De grond moet overtollig water goed doorlaten, maar ook genoeg vocht vasthouden. De vereiste zuurgraad of pH is afhankelijk van de grondsoort en de volgende pH-waarden mag je als norm beschouwen:
Druiven kun je enten op een onderstam, maar een betere en eenvoudiger manier om te vermeerderen is het stekken. Dat kan op drie manieren: gewone stek of houtstek en de eenoogstek.
Maak voor het planten de grond zeer diep los en verwijder alle storende lagen en werk er een flinke dosis compost of goed verteerde stalmest onder. Zware grond verlicht je door in het plantgat vulkanische lavakorrels of potgrond in te werken. Kies eenjarige planten en maak het plantgat groot genoeg zodat de wortels er volledig in kunnen. Als je planten in de grond stopt, maak dan altijd de gedraaide wortels (heb je dikwijls bij containerplanten) los.
Zorg steeds voor een goede luchtcirculatie in de planten, een te hoge luchtvochtigheid bevordert namelijk de groei van schimmels. Daarom: Verwijder op tijd de dieven; knijp de vruchtscheuten in en krent de trossen voldoende. Op die manier kunnen de bladeren vlugger opdrogen na een regenbui en maak je minder kans op een schimmelaantasting. Dit is ook belangrijk als je uw druiven in een kas teelt samen met nog andere groenten die je geregeld moet begieten.
Druiven in een kas hebben het hele jaar door water nodig, buiten is dat niet nodig tenzij tijdens een langdurende droge periode. Hou per vruchttak slechts één tot maximum twee trossen over, kies er de mooiste uit en snij alle andere weg. Druiven moeten ook "gekrent" worden om de groei van de bessen te bevorderen zonder dat ze elkaar plat drukken.
Hoe doe je dat?
In de serre kan de zoutconcentratie na verloop van jaren flink oplopen. Dat kan je voorkomen door elk jaar in de winter een paar keer flink te begieten.
Bescherm vorstgevoelige rassen in de winter tegen de koude.
Druiven zijn lekker, maar je hebt er wel zomer en winter een beetje snoeiwerk aan.
In de kas kan je de wintersnoei doen in januari. Buiten wacht je beter tot februari of maart. Je mag namelijk nooit bevroren takken snoeien. Maar wacht toch niet langer dan maart, anders loop je het risico dat het plantensap langs de snoeiwonden naar buiten vloeit waardoor de druivelaar sterk verzwakt.
Eens dat de gesteltakken gevormd zijn, heb je in de winter alleen nog maar de vruchttakken te snoeien. Kort de vruchttakken in tot op twee ogen er zorg voor dragend, dat er boven het tweede oog nog een stompje van ±5 mm blijft staan. Zo voorkom je dat het bovenste oog indroogt en bescherm je het egen schimmelaantasting. De stompjes van het jaar voordien snoei je weg.
Omdat elke vruchttak op twee ogen gesnoeid is, groeien er normaal gezien twee scheuten uit. Zodra deze scheuten in de zomer ongeveer 10 tot 20 cm lang zijn, knip je de zwakste weg. Indien mogelijk hou je de scheut die het dichtst tegen de gesteltak staat over. Maak de scheut vast aan de horizontale draden. Bij het horizontale snoer maak je de scheuten verticaal vast. Bij een verticaal snoer doe je dat horizontaal.
Verder moet je tijdens de zomer de hechtranken volledig weg knippen en de dieven verwijderen. Dat laatste moet u om de twee weken doen. Want die blijven er aankomen en ze benadelen de plant. Om te beginnen verbruiken ze veel voedsel en ze verhinderen de instroom van licht en lucht in de struik. Tengevolge daarvan loopt je druivelaar ook meer kans op plagen en ziekten. Als je niet zou "luizen" verloopt de vruchtzetting en kleuring van de vruchten moeizamer. Redenen genoeg dus om dit werkje secuur uit te voeren.
Knijp een week of twee voor de oogst, ook de vruchtscheuten in tot op 6 of 7 bladeren boven de tros. Ook het wegnemen van een paar bladeren in de buurt van de trossen bevordert de groei van gezonde en mooiere druiven.
Naast vogels die verzot zijn op de rijpe bessen, zijn er nog een paar ongemakken.
Zelf geteelde druiven, waarvan je dus met zekerheid weet dat ze niet bespoten zijn met een of ander product, kun je zo eten. In andere gevallen, dus als je wel gespoten hebt of je haalt uw druiven in de winkel, moet je ze steeds wassen onder stromend water. Was alleen deze die je onmiddelijk gaat opeten.
Een donslaagje is een typisch verschijnsel op Belgische druiven, het is een teken dat deze druiven niet bespoten zijn. Deze moet je dus ook niet wassen.
Druiven worden natuurlijk ook veel gebruikt om tot wijn te verwerken. Wereldwijd worden duizenden hectaren aangelegd als wijngaard. Maar ook thuis kan je van uw druiven wijn maken.
Eet ze zo uit het vuistje, voor of na de maaltijd, of als tussendoortje tijdens de dag.
Zij passen uitstekend bij kaas, witloof, walnoten, ham, vis, geroosterd gevogelte en wit vlees. Bij pannenkoeken, wafels, cakes of taarten. Of in fruitsalades. Of een kipsalade met walnoten, selderij, groene uien en basilicum. Serveren met mayonaise.
Je kan ze snel fruiten met knoflook en serveren als voorgerecht of als bijgerecht bij een vleesgerecht. Je kunt er een koude soep van maken door ze te pureren met ananas en vijgen en, indien gewenst, een aantal pruimen op alcohol.
Of maak een salsa, met groene uien, knoflook, jalapeno, koriander en limoensap. Voeg, indien gewenst, tomatillos. Maal de ingredienten grof in een blender. Laat 1 uur rusten voor het opdienen.
In een vulling voor gevogelte met gekookte wilde rijst, appels, groene ui en salie.
Kwartel met druiven is een echte klassieker. Snijd de vrucht doormidden en voeg ze toe aan de kip na het bruinen in boter of olie.
Druiven met groenten : Sauteer ui, knoflook, groene,gele en rode paprika's, Chinese kool of gewone kool, shiitake, gember en kerriepoeder. Doe er dan kippenbouillon of water bij , en groene druiven. Opwarmen en serveren met een kom bruine rijst.
Wijnbladeren zijn een belangrijk ingrediënt van de Griekse en Turkse keuken, ze worden gebruikt om verschillende voedingsmiddelen in te verpakken, waardoor ze tijdens het koken een lekkere pittige smaak krijgen.
Wijnazijn Wordt gebruikt in salade dressings, om vlees te marineren of pannen te blussen. Witte wijn, rode wijn, champagne, sherry, etc.. kan dienen om een verfijnde azijn te bereiden, vaak gearomatiseerd met vruchten of kruiden. Ze laten toe om je gerechten waaraan ze worden toegevoegd oneindig te variëren.
Druivenpitolie bevat weinig verzadigd vet en is rijk aan onverzadigde vetten, druivenpitolie kan kan worden gebruikt om te koken, om vlees in te macereren of in salades. Dankzij zijn hoge smeltpunt wordt het op grote schaal gebruikt om te grillen en bij fondue.
De schil van de druif zit vol antioxidantia, stoffen die de veroudering van je lichaam tegengaan en in het bijzonder je hart- en bloedvaten beschermen. Hierbij komt nog dat blauwe druiven ook nog een phytochemical bevat die de verkalking en de verstoppingen van de aderen tegen gaat.
Ze leveren ongeveer 700 kcal. per kilo, in hoofdzaak in de vorm van suikers. Druiven bevatten ook interessante minerale zouten zoals kalium, fosfor, silicium, calcium en ijzer, en verder ook de vitamines A en C en vitamines van de B-groep. Verder zijn ze rijk aan tannines, flavonoïden die een sterke antioxidatieve werking hebben, en polyfenolen die hart en bloedvaten beschermen.
Last van constipatie? Een klein trosje rijpe druiven in de late middag en na de hoofdmaaltijd helpt je van je probleem af. De cellulosevezels in de schil hebben immers een regulerende invloed op je darmwerking. Je huid en je haren zullen blij zijn met de extra aanbreng van fosfor en silicium, elementen die trouwens ook je zenuwstelsel voeden.
Een druivenkuur een zuiveringskuur waarbij je twee tot drie dagen alleen maar druiven eet, tot een hoeveelheid van 1 à 2 kilo per dag. Daarbij moet je wel heel veel water drinken, liefst buiten je druivenmaal om.
Het nut? Een druivenkuur helpt om de opgestapelde afvalstoffen in je lichaam vrij te maken en af te voeren. Het licht laxerend effect zorgt voor een schoonmaak van je darmen en ook je galblaas wordt gezuiverd.
Let wel: een druivenkuur mag je maximaal één keer per maand doen, en nooit langer dan drie dagen na elkaar. Verdeel de hoeveelheid druiven gelijkmatig over de dag, en wissel af in soort. Zorg wel dat je alleen goed rijpe exemplaren eet.
Is je spijsverteringsstelsel nogal gevoelig? Dan kan je best beginnen met de druiven leeg te zuigen en de schil en de pitjes weg te gooien. Wie zelden of nooit last heeft van zijn darmen, kan daarentegen van bij het begin de druiven in hun geheel opeten.
Zoals bij elke zuiveringskuur kan je de tweede dag last krijgen van hoofdpijn of misselijkheid: dat heeft alles te maken met de grote schoonmaak die in je lichaaam aan de gang is en waarbij toxines vrijkomen.
Als je druiven wilt eten, maar gevoelige darmen hebt, dan kun je het beste de schil en de pitten verwijderen.
Resveratrol, een stof in de schil van blauwe druiven, halveert de tumorgroei in de darmen. Opvallend was dat een halve milligram effectiever was dan een gram. Dat bleek uit onderzoek met muizen. "Iedereen denkt altijd dat meer beter is, maar in dit geval is een lage dosis effectiever", concludeert professor Karen Brown van Leicester University, die tegelijk ook waarschuwt voor euforie: "Er zijn ook al veel teleurstellende experimenten geweest." Het is dan ook afwachten of de resultaten overeind blijven bij een onderzoek bij mensen.
Gewone stek :
Een gewone stek heeft drie tot vier ogen. Je kiest daarvoor uit het middelste stuk van een gezonde eenjarige scheut drie of vier opeenvolgende ogen. Die scheut heb je bij de wintersnoei geknipt. Snij de scheut schuin door, ongeveer 1 cm onder het onderste oog. Ongeveer 1 cm boven het bovenste oog snij je de scheut recht af. Kuil deze stek in om hem te beschermen tegen uitdroging. Je kunt de stekken ook in containers planten en op een koele plaats, beschut tegen de wind, bewaren. In het voorjaar plant je de stekken uit in de tuin.
Eenoogstek :
Deze stek is 4 tot 5 cm lang en heeft maar één oog, ongeveer in het midden van de stek. Zoals bij de gewone stek snij je ook de eenoogstek onderaan schuin en de bovenkant recht af. Na het snijden pot je de stek onmiddellijk in tot aan het oog in een mengsel van 2/3 zand en 1/3 bladgrond. De potten bewaar je bij een temperatuur van 20° C. Zodra uit het oog een wat sterker scheutje is gegroeid, kan de temperatuur iets zakken. Als de wortels stevig doorgroeien, zul je af en toe moeten verpotten. Stekken neem je best kort na de wintersnoei van december tot januari.
Enten :
In het buitenland ent men druivelaars doorgaans op een Amerikaanse onderstam. Die is namelijk bestand tegen de druifluis. Bij ons komt die luis nog niet voor. Daarom staan hier veel druivelaars op eigen voet. Toch stappen professionele telers de laatste jaren ook over op geënte exemplaren. Ze doen dat omdat de onderstam de groeikracht, de opbrengst en het oogsttijdstip kan beïnvloeden.
Druiven | |
---|---|
Een mooie tros muscat druiven |
|
Taxonomische indeling | |
Rijk | Plantae (Planten) |
Stam | Embryophyta (Landplanten) |
Klasse | Spermatopsida (Zaadplanten) |
Clade | Angiospermae (Bedektzadigen) |
Clade | 'nieuwe' tweezaadlobbigen |
Clade | Rosiden |
Orde | Vitalis |
Familie | Vitaceae (Wijnstokfamilie) |
Geslacht | Vitis |
|
57 Kcal 84,5 gr. water 13,5 gr. koolhydraten 0,50 gr. eiwit 13,3 gr. suikers 0,50 gr. vezels
Mineralen
10 mg. calcium, Ca 0,5 mg. ijzer, Fe 5 mg. magnesium, Mg 16 mg. fosfor, P 180 mg. kalium, K 1 mg. natrium, Na 0,10 mg. zink, Sn 0,10 mg. koper, Cu
Vitaminen
0,01 mg. vit. A (Retinol) 0,04 mg. vit. B1 (Thiamine) 0,02 mg. vit. B2 (Riboflavine) 0,10 mg. vit. B6 (Pyrixodine) 1 µg. vit. B11 (Foliumzuur) 2 mg. vit. C (Ascorbine)per 100 gram Blauwe druiven
53 Kcal 85,2 gr. water 11,5 gr. koolhydraten 0,90 gr. eiwit 11 gr. suikers 0,10 gr. vet 1,30 gr. vezelsl
Mineralen
20 mg. calcium, Ca 0,4 mg. ijzer, Fe 12 mg. magnesium, Mg 15 mg. fosfor, P 190 mg. kalium, K 0,0 mg. natrium, Na 0,08 mg. zink, Sn 0,10 mg. koper, Cu
Vitaminen
0,01 mg vit. A (Retinol) 0,03 mg. vit. B1 (Thiamine) 0,02 mg. vit. B2 (Riboflavine) 0,10 mg. vit. B6 (Pyrixodine) 1 µg. vit. B11 (Foliumzuur) 2,50 mg. vit. C (Ascorbine)
FRANÇAIS : Raisin DEUTSCH : Weinbeere ENGLISH : Grape ITALIANO : vite PORTUGUÊS : Uva ESPAÑOL : Uva DANSK: Vinstok POLSKI: Winogrono NORSK: Drue SVENSKA: Druva
Uit de pitten van de druiven wordt olie geperst die daarna wordt gefilterd of geraffineerd om alle verontreinigingen te verwijderen.
Druivenpitolie bevat zeer veel onverzadigde vetzuren waardoor het vaak gebruikt wordt voor de huid. De olie bevat eveneens een hoog gehalte aan pycnogenol, een stof die beschermt tegen vrije radicalen en tere haarvaatjes versterkt.
Druivenpitolie gebruikt men meestal puur of in mengsels bij o.a.: eczeem, psoriasis, geïrriteerde huid, allergische huidreacties, couperose, neurodermatitis, luieruitslag, verzorging van de vette, akne huid, onreine huid, gemengde huid
Het is een uitstekend alternatief voor mensen die allergisch zijn voor Noten- of Amandelolie.
Druivenpitolie kan je ook aan een warm bad toevoegen a rato van één eetlepel per bad. Flink roeren om de olie op te lossen in het water
Ingrediënten
Bereiding
Kooktip :
Druivensap is arm aan pectine. Als de confituur na een uur koken niet stijf genoeg is naar uw zin, bind hem dan met pectine (als u hem nog langer laat koken, gaat er teveel van de druivensmaak verloren).
Los in een pannetje 1 zakje pectine op in 1 dl water. Verwarm en laat 30 seconden koken. Giet de opgeloste pectine bij de kokende confituur en laat nog 2 minuten al roerend doorkoken.
Ingrediënten
Bereiding
Bron: Colruyt
Ingrediënten
Bereiding