Moestuin in potten

Steeds meer en meer mensen willen zelf hun eigen groenten, kruiden of fruit telen. Uiteraard is dat niet voor iedereen even evident, mensen op een appartement of een rijhuis in de stad hebben immers geen tuin achter hun huis. Hoe jammer is dat!

Hoera!!! Daar is echter wel iets aan te doen. Namelijk groenten, kruiden en fruit telen in potten en bakken. In princiepe kan je alles wat je in een moestuin kunt telen ook in potten of bakken laten groeien. En met deze wetenschap in het hoofd, kunt u ook beginnen nadenken wat je dan zoal zou telen in deze potten en/of bakken.

Sommige groenten zijn eenjarig, andere tweejarig. Sommige planten worden zeer groot en geven in verhouding een heel kleine opbrengst. Daardoor zullen er groenten zijn die je niet de moeite vindt om ze te telen.

Ook voor mensen met een kleine tuin is het telen in potten ten zeerste interressant. Heb je een plat dak aan je huis of op je garage waar je vrij gemakkelijk bij kunt, dan is het telen in potten of lage bakken een ideale uitkomst. Een binnenkoertje met een muur op het zuiden of half schaduw, is zeer geschikt om er een vertikale tuin in te richten.

Hopelijk zijn deze korte tips voldoende om u aan het werk te zetten en te beginnen aan uw mini moestuin in potten. Dan gaan we hieronder nu eens kijken welke groenten, kruiden en fruit interressant zijn voor u om te telen.

Andijvie

Doordat andijvie een korte groeitijd heeft kan hij meerdere keren geteeld worden per jaar. Daarentegen heeft hij wel een vrij grote pot nodig met een doorsnede van ± 30 cm. Het is ook leuk om bijvoorbeeld een nog grotere pot te gebruiken en er dan 3 of 4 kroppen tegelijk in te telen. Of 2 andijvie en 2 sla (sla heeft ook een korte groeitijd).Er is ook herfst- en winterandijvie, deze rassen kun je in een leeg gekomen pot planten in augustus-september waardoor je in de late herfst nog wat groens in de potten hebt en nog wat kunt oogsten. Andijvie heeft een stevige basisbemesting nodig en houdt van wat extra stikstof (de N in NPK). Toch even opletten, in de vroege zomermaanden en vooral in juni heeft andijvie de neiging om vlug door te schieten. Geef daarom regelmatig water en zet de pot zo mogelijk in de half schaduw.

Kijk voor de algemene teeltaanwijzingen ook even bij Andijvie.

Sla

Ook sla heeft een korte teeltduur en is dus ook heel goed geschikt om te telen in potten. Bovenop is sla ook heel decoratief; er zijn rode, groene of gespikkelde variëteiten, eikenbladsla, krulsla, ijsbergsla en noem maar op. Sla heeft een gemiddelde bemesting nodig en een klein beetje extra stikstof. Net als bij andijvie is het wel belangrijk om haar in de vroege zomer een niet te zonnige standplaats te geven en heel regelmatig water te geven, want sla is ook gevoelig voor doorschieten.

Kijk voor de algemene teeltaanwijzingen bij sla

Snijbiet

Snijbiet zul je niet zo rap in de winkel vinden, ze smaakt een beetje tussen spinazie en andijvie. Maar deze plant is uitermate geschikt om in potten te telen. Van het late voorjaar tot bijna eind september kan je van de zelfde plant blijven oogsten als je het hart intact laat. Het wordt wel een grote plant en vraagt daarom een pot met een doorsnede van 40/50 cm, daarin kan je zo'n 4 planten kwijt, voldoende om een gezin enkele malen per jaar ervan te laten eten. Je mag uw pot met snijbiet in de half-schaduw zetten hij heeft wel een flinke bemesting nodig (met wat extra N = stikstof in de NPK), en ook zeer regelmatig flink wat water (een tekort aan water kan voor doorschieten zorgen).

Kijk voor de algemene teeltaanwijzingen bij snijbiet

Veldsla

Deze wintergroente kan je van de vroege herfst tot de late wintertijd telen. Het is een laag blijvend plantje met ondiepe wortels en dus zeer geschikt voor lage potten op bakken. Je hebt er wel een flinke portie van nodig voor een maaltijd. Veldsla heeft geen speciale voeding nodig enkel de algemene basisbemesting is voldoende, Je mag echter niet vergeten de grondvochtigheid in de gaten te houden (in de winter vergeet men immers wel eens om water te geven). Je mag ze best een plekje in de zon geven.

Kijk voor de algemene teeltaanwijzingen bij veldsla.

Chinese kool

Ook chinese kool kan je in een pot groot brengen, maar heeft in de warme zomermaanden de neiging om snel door te schieten. Je teelt hem daarom beter vanaf augustus en je kan er ook voor kiezen een hybride ras te nemen dat beter bestand is tegen doorschieten. Geef regelmatig water en om de week of twee weken een basisbemesting, kijk hiervoor op de verpakking voor de aanbevolen hoeveelheden. In een 40 cm pot kan je drie planten zetten.

Kijk voor de algemene teeltaanwijzingen bij chinese kool.

Paksoi

Paksoi is een groente die het graag koud heeft. In de zomer schiet Paksoi snel door al komen er wel steeds meer hybriderassen op de markt die wat minder snel doorschieten. Dat neemt niet weg dat je Paksoi het best in het vroege voorjaar en in het najaar kunt telen. En dat is handig voor potten, want je kunt dus al in februari wat zaailingen in potten zetten, ze zullen dan rond mei oogstklaar zijn (en dan kun je de potten weer gebruiken voor andere groenten of zomerbloeiers, etc. En als de eerste potten leeg komen in augustus kunnen daar juist ook weer paksoizaailingen in, voor de oogst in de herfst. Paksoi groeit best snel, ze staat graag in zon of halfschaduw en zorg dat ze altijd in goed vochtige grond staat, vooral niet uit laten drogen. Geef een gemiddelde hoeveelheid voeding, volg de aanwijzingen op de verpakking. Paksoi kan ook in wat lagere potten omdat ze niet zo diep wortelt; juist daarom moet je dus wel extra letten op de vochttoestand want ze kan zelf met haar wortels niet heel ver naar water zoeken, droogte bevordert ook het doorschieten.

Kijk voor de algemene teeltaanwijzingen bij chinese kool.

Bonen

Er zijn stambonen (ook wel struikboon genoemd, laag dus), en stokbonen (hoge klimmende bonen). Bonen hebben weinig voeding nodig en houden niet van natte grond. Dus geef matig water (uiteraard nou ook weer niet uit laten drogen). Stambonen worden ongeveer 40 cm hoog en kunnen in elke pot geteeld worden. Leg de zaden in groepjes van drie bij elkaar en elk groepje ongeveer 10 à 15 cm uit elkaar, dus kleine potten met 1 maal drie of grotere potten met meerdere groepjes. Stokbonen worden merkelijk hoger en kunnen zelfs tot twee meter hoog worden. Zet 3 stokken in een ronde pot van 40 centimeter doorsnede en bind die bovenaan bij elkaar zodat je een soort wigwam maakt, bij elke stok kun je dan wel 5 bonen laten klimmen. De oogst bij stokbonen duurt ook wat langer dan bij stambonen, maar ook bij stambonen moet je toch zeker wel 2 tot 3 weken lang (ook afhankelijk van het ras) boontjes kunnen plukken. Bonen kunnen niet tegen vorst. Je kunt ze dus pas vanaf 12 mei buiten zaaien (of zaai ze een week of 2 eerder binnen in kleine potjes per drie voor stam- en per vijf voor stokbonen), en zorg voor een zonnige standplaats.

Kijk voor de algemene teeltaanwijzingen bij struikbonen.

Aubergine

Aubergine is een vruchtgroente die zeer gevoelig is voor temperatuur en vocht. Zet de pot(ten) met aubergine daarom op het zonnigste, warmste, meest beschutte plekje kunt vinden. Ze hebben ook een lang groeiseizoen nodig en zijn zeer vatbaar voor meeldauw, zorg er dus voor dat de bladeren niet of zeer weinig nat worden. Kies een vroeg ras voor buitenteelt en zaai reeds in februari binnen in potjes, ze mogen pas na de ijsheiligen (16 mei) naar buiten want ze zijn heel vorstgevoelig. Elke plant heeft een pot van minimum 7,5 l nodig, of zet een plant of drie samen in een grote pot. Aubergines hebben genoeg aan een basisbemesting en geef ze niet teveel water (houd de grond vochtig maar niet kletsnat)

Kijk voor de algemene teeltaanwijzingen bij aubergine.

Komkommer en augurk

Augurken zijn eigenlijk kleine harde komkommertjes. Je kan ze beiden gemakkelijk in potten telen. Het zijn kruipende of klimmende planten. Je kunt ze dus non chalant tussen de andere potten laten kruipen maar je kan ze beter omhoog leiden langs een klimrek. Beide planten zijn vorstgevoelig en zul je dus moeten binnen voorzaaien in potjes vanaf half april om dan half mei op hun plaats buiten in de potten te zetten. Voor augurken heb je per plant een pot van 25 cm nodig en voor de komkommer die merkelijk groter word een pot van 35/45 cm of iets groter. Een komkommerplant kan je naar gelang het ras 20 tot 40 vruchten opleveren

Zorg (bij zowel Augurk als Komkommer) voor een zonnige standplaats, en dus een klimrek waar de plant aan kan klimmen (je zult af en toe met opbinden wat moeten helpen). Dat klimrek moet wel minimaal 150 centimeter hoog zijn hoor, zeker voor een komkommer. Augurken en komkommers zijn gevoelig voor meeldauw; zorg dat planten snel op kunnen drogen na een regenbui, en geef zelf geen water op het blad.

Het zijn beiden flinke planten en ze hebben dus ook best een goede hoeveelheid voeding nodig (houd je aan de hoeveelheid op de verpakking). En tijdens de groei is er nog niet zoveel water nodig, geef gewoon regelmatig voldoende water. Maar volwassen planten die komkommers gaan dragen moet je wel extra water geven, komkommers bestaan voor 95% uit water en je zult dus echt elke dag waarschijnlijk wel een halve gieter water moeten geven om te zorgen dat de komkommers kunnen groeien.

Kijk voor de algemene teeltaanwijzingen bij komkommer.

Courgette

Deze vruchtgroente heeft veel aandacht en verzorging nodig, maar je krijgt dan ook van juni tot in de late herfst vruchten te plukken. Neem voor deze plant een grote (met minstens 40 cm doorsnede) en diepe pot, want naast veel zijwortels maakt courgette ook een lange hoofdwortel aan die dus ook diep genoeg moet kunnen groeien. Zorg voor voldoende voeding en grondvochtigheid; laat de grond nooit uitdrogen. Geef water in de pot en niet op het blad, want courgette is onderhevig aan meeldauw. Met 1 plant kan je al ver springen, maar het is beter om twee potten bijeen te zetten om zeker te zijn dat er voldoende mannelijke en vrouwelijke bloemen aanwezig zijn voor de bestuiving. Er zijn verschillende vormen courgette; naast de bekende donkergroene langwerpige courgettes zijn er ook lichtgroene vormen, met streepjes, ronde, ovale en de patisson; een soort schotelvormig zusje van de courgette, in groen, wit, geel of met streepjes. Laat de vruchten niet te groot worden, de smaak van jonge courgette is immers veel beter.

Kijk voor de algemene teeltaanwijzingen bij Courgette.

Paprika en pepers

Paprika en pepers zijn ideale planten om in pot te telen. Hun verzorging is voor beiden hetzelfde. Het verschil zit hierin, dat paprikaplanten meestal kleiner zijn en grotere vruchten voortbrengen dan pepers (uitzonderingen buiten beschouwing gelaten). Kies voor vroege soorten en zaai in februari binnenshuis om ze in april naar hun definitieve pot over te planten. Normaal kan je oogsten tot in de late herfst.

Kijk voor de algemene teeltaanwijzingen bij Paprika.

Tomaten

Tomaten zijn bijzonder geschikt om in potten te telen. Er zijn stamtomaten, struiktomaten, dwergstruikjes, en elke varieteit heeft wel zijn specifieke verzorgingseisen.

Stamtomaten kunnen gemakkelijk 1,50 meter hoog worden en hebben dus een grote pot nodig van minimum 10 liter inhoud en een steunstok om de plant aan op te binden. Daarnaast mag je niet vergeten "dieven", toppen en overtollig blad plukken. Struiktomaten worden minder hoog en kunnen volstaan met 7,5 1 potten. Dwergrassen zoals kerstomaten kan je ook in hang potten telen, of je kan een grote pot ergens op een tafeltje of een zuil zetten, deze hoef je ook niet te "dieven" en je moet ze dan ok niet opbinden.

Kijk voor de algemene teeltaanwijzingen bij Tomaten.

Venkel

Venkel heeft in de warme zomermaanden de neiging om snel door te schieten. Daarom is het beter om te zaaien in maart om te oogsten in juni/juli of zaai eind juni om in oktober te oogsten. De afstand tussen twee venkels is 20 cm, je kan per kleine pot 1 plant zetten, maar beter is het om langwerpige bloembakken te nemen en de planten daar in de rij te zetten. Geef de planten geregeld water maar niet teveel en een matige hoeveelheid voeding waar kali in zit. Ze doen het ook beter als ze een plaatsje krijgen in de zon.

Kijk voor de algemene teeltaanwijzingen bij Venkel.

Radijs

Radijsjes groeien zeer snel, 6 à 10 weken na het zaaien kan je reeds radijsjes eten. Daarom zijn ze uitstekend geschikt om in potten te telen. Radijsjes nemen weinig plaats in; je kunt ze in een groepje in een pot zaaien maar ook in een lang bak, maar ook bij nog jonge planten in de pot erbij (tegen de tijd dat de plant in de pot groter is geworden heb je de radijsjes al geoogst), dus als een soort randbeplanting.

Radijsjes kan je bijna het jaar rond telen. Buiten mag je reeds van half februari beginnen zaaien en dat tot eind september. In een potje van 30 cm kan je reeds een heel bosje radijsjes oogsten. De plantjes worden slechts ±20 cm hoog en het knolletje slechts 2 cm doorsnee. Als je ze per ongeluk iets te dicht op elkaar hebt gezaaid, dan kun je gewoon de grootste radijsjes voorzichtig oogsten en opeten en de rest groeit dan weer verder. Je kan radijsjes telen in de half schaduw, maar ze hebben toch liever de zon. geef ze de normale voeding en bijtijds een beetje water.

Kijk voor de algemene teeltaanwijzingen bij Radijs.

Wortelen

Wortelen zijn leuke planten om in een potten te telen. Ze kunnen redelijk goed tegen de koude waardoor je reeds eind februari kunt beginnen me zomerwortelen te zaaien. Ongeveer drie maand later kan je reeds oogsten. Er zijn ook winterwortelen, maar die zijn minder geschikt op te telen in pot, de groeitijd is immers te lang ( van maart tot oktober). Zomerwortelen worden algauw 20 cm lang en hebben daaronder ook nog haarvaatjes, neem dus een pot van minimum 35 cm diep. Zaai dun in grond die geen obstakels bevat om rechte worteltjes te krijgen. Oogst regelmatig heel voorzichtig de grootste wortelen en laat de andere verder groeien. Heb je toch te dicht opeen gezaaid, dan kan je na opkomst eerst een beetje uitdunnen. Heb je geen potten die diep genoeg zijn, kies dan voor Parijse worteltjes dat zijn kleine ronde worteltjes. Wortelen hebben niet zoveel voeding nodig maar wel voldoende water evenwel staan ze niet graag in te kletsnatte grond. Zet de potten in de zon als het kan.

Kijk voor de algemene teeltaanwijzingen bij Wortelen.

Basilicum

Basilicum kan je eigenlijk het beste in een pot telen, hij kan namelijk helemaal niet tegen vorst. Wanneer hij in een pot staat kan je hem dan ook gemakkelijk binnen nemen als er vorst voorspeld is, of bij veel regen ergens beschut zetten dichter bij een muur. Neem om het even welk formaat van pot die de warmte goed kan vast houden; Terracotte is daarvoor zeer geschikt. Hoe groter de pot, hoe meer zaailingen je er kunt in planten natuurlijk, elk zaadje maakt 1 stengel die zich vertakt in zijstengels. Je kan begin april reeds zaaien op kamer temperatuur, de kieming duurt ongeveer 9 à 10 dagen, als de plantjes hun echte blaadjes krijgen kan je ze overplanten in grotere potten. Geef af en toe een beetje bemesting en regelmatig water, maar het water mag niet blijven staan. Er bestaan meerdere soorten en rassen basilicum; kaneelbasilicum, citroenbasilicum, Thaise basilicum, etc...,

Kijk voor de algemene teeltaanwijzingen bij Basilicum

Bieslook

Bieslook is zeer geschikt om in potten te telen. Bieslook houdt van een vochtige humusrijke grond, dus gebruik goede potgrond die je voor het planten wat luchtiger maakt met een schepje vermiculiet of perliet. Geef een weinig meststof steeds volgens aanwijzing op de verpakking. Bieslook kan je reeds in een klein 12 cm potje telen in een grotere pot kan je een grotere pol zetten. Bieslook bloeit tussen juni en augustus met lilapaarse bloemen (die eetbaar zijn en een zachte uiensmaak hebben). De plant heeft het liefst een plekje in de halfschaduw, al doet ze het in de volle zon ook prima (maar dan wel extra op vocht letten). Ze geurt bij aanraking naar uien. Bieslook sterft in de winter bovengronds af maar schiet in de vroege lente opnieuw uit. Als de pol te groot wordt voor de pot kan je hem in de winter delen en opnieuw planten.

Kijk voor de algemene teeltaanwijzingen bij Bieslook

Dille

Dille is een eenjarige plant met een lange penwortel. Hij is niet zo heel gemakkelijk te telen in potten en moeilijk te verplanten maar het lukt wel. Zaai eind april begin mei op de plaats van bestemming in de halfschaduw in grond die niet kan uitdrogen. Je kan er voor kiezen om ze een eigen pot te geven of je kan ze ergens bij een ander kruid zaaien, maar verplant ze dus zeker niet. Je kunt de blaadjes plukken en eten (lekker in visgerechten, sauzen), de bloemschermen zijn eetbaar en lekker voor inmaak (zoals augurken in zoetzuur), en je kunt na de bloei ook de zaden oogsten (ook lekker bij inmaak), bewaar gelijk ook wat zaden voor het volgende jaar. Het allerbelangrijkste: houd de grond vochtig, uitdrogen kan ervoor zorgen dat de penwortel afsterft en de plant dat niet overleeft.

Kijk voor de algemene teeltaanwijzingen bij Dille

Citroenmelisse

Gebruik voor uw citroenmelisse een pot van minimum 25 cm doorsnee of groter. Citroenmelisse is een vaste plant die je na de zomer uit de pot kunt nemen als ze te groot worden is om de wortelkluit te scheuren en een klein stuk opnieuw te planten. Zet uw melisse op en zonnig plekje geef een beetje voeding en regelmatig water. Je kunt de blaadjes volop plukken, ze geuren fris naar citroen en je kunt ze dus in toetjes gebruiken, maar ook lekker in een kop thee, een koud glas water.

Kijk voor de algemene teeltaanwijzingen bij Citroenmelisse

Kervel

Kervel is een eenjarige plant die snel doorschiet en zeker in de zon. Geef de potjes met kervel dus een plekje in de halfschaduw en regelmatig voldoende vocht. Dit kruid heeft wel het voordeel dat je het gedurende een langere periode kunt zaaien en oogsten, zaai tussen begin maart en half september. Er bestaat zelfs een “Brusselse Winter” kervel die je in pot kunt laten staan en waar je ook in de winter nog wat van kunt oogsten. De smaak en geur is fris, kruidig, groenig, zonder uitgesproken te zijn, past daardoor ook in heel veel soepen, sauzen, vinaigrettes, etc..

Kijk voor de algemene teeltaanwijzingen bij Kervel

Koriander

Ook koriander is prima geschikt voor potten. Zet dan wel meerdere planten in een ruime pot om een vol effect te krijgen. Geef koriander een plek in de halfschaduw een normale hoeveelheid voeding en regelmatig water dat zorgt voor de beste opbrengst in blad. Niet te nat houden maar bij afwisselend droogte en natte perioden, en bij extra zon schiet de plant snel door. Doorschieten doet ze uiteindelijk toch, eind juni of begin juli maar het voordeel van koriander is dat ze snel kiemt en groeit en je kunt dus meerdere keren in een jaar zaaien. Gooi bloeiende Korianderplanten trouwens ook niet weg; ze bloeit best lief met witte bloemschermpjes en na de bloei maakt de plant zaden; handig voor het zaaien volgend jaar maar de zaden zijn ook eetbaar (de rijpe, gedroogde en zacht geroosterde en daarna gemalen zaden koop je in de winkel onder de naam ketoembar (bekend in Indische gerechten, curry’s, etc.) en kun je dus zelf maken.

Kijk voor de algemene teeltaanwijzingen bij Koriander

Knoflook

Knoflook is niet de mooiste plant in je pottentuin, maar wel leuk dat je hem in de koudste periode van het jaar kan telen. In oktober kan je reeds in vrij gekomen potten van 25 cm diep teentjes look planten. Zorg dat de teentjes ongeveer 12 cm uit elkaar staan. Nog vòòr de winter zal er reeds loof te zien zijn van ongeveer 10 cm lang. In de winter zelf gaat de plant in rust maar vanaf februari herneemt de groei en kan je in juni/juli als het loof bruin is geworden de verse knoflook oogsten, maar je kunt vanaf april ook gewoon onvolgroeide kleinere bolletjes oogsten, de verse knoflook (en je kunt dan ook het blad eten) is extra sterk qua geur maar op een vreemde manier toch ook zacht van smaak, lekker. Geef de planten een matige voeding met wat extra kali en voldoende water.

Kijk voor de algemene teeltaanwijzingen bij Knoflook

Munt

Munt telen in volle grond is zelfs voor tuiniers met een grote tuin niet verstandig, want munt woekert zo erg, dat hij van een klein plantje al rap enkele vierkante meter in beslag neemt en elk jaar meer en meer. Dus gelukkig bestaan er potten om uw munt in te telen. Gebruik een redelijk ruime plastiek pot met gewone potgrond en zet hem in de half schaduw. Als de basisvoeding na 8 weken is uitgewerkt kan je even bijmesten. Om de twee of drie jaar kan je de kluit uit de pot nemen delen en een klein deel terug planten. Er zijn meerdere soorten munt zoals: watermunt, kruizemunt, groene munt, chocolademunt, aardbeimunt, citroenmunt, etc. Ze hebben allemaal hun eigen smaak en geur, je kiest zelf welke soort je het liefste hebt. Je kunt de blaadjes een zeer groot deel van het jaar plukken, heerlijk in thee, maar ook bijvoorbeeld in vruchtensalades, in desserts, etc.. Hou in strenge winters toch de potten goed in de gaten want de wortels zouden wel eens kunnen bevriezen, Zet ze eventueel ergens in een beschutte omgeving.

Kijk voor de algemene teeltaanwijzingen bij Munt

Peterselie

Peterselie doet het prima in pot, mits je maar met een paar zaken rekening houdt. Peterselie houdt niet van volle zon, het blad wordt dan heel snel geel en een beetje zacht. Peterselie dus vooral in de halfschaduw plaatsen, en ze doet het ook zelfs nog goed in lichte schaduw. Verder heeft peterselie een humeuze grond nodig, voldoende vocht, maar ook een goede afwatering. En tot slot heeft peterselie voldoende vocht nodig; niet kletsnat maar ze mag zeker niet uitdrogen.

Van peterselie die je reeds in maart kan zaaien bij kamertemperatuur kan je reeds in mei voorzichtig beginnen oogsten. Vanaf juni-juli kan je volop plukken tot in de winter. Peterselie kan redelijk goed tegen de koude en zelfs lichte vorst. Als je de pot in de winter op een beschutte plaats kan zetten kunt ge blijven oogsten tot je de volgende zaailingen opnieuw kunt uitzetten. Om een lange oogst te verzekeren, zul je dan wel regelmatig wat voeding moeten geven bijvoorbeeld een samengestelde kruidenmest of een meststof voor groene planten.

Kijk voor de algemene teeltaanwijzingen bij Peterselie

Postelein

Postelein is een snelle groeier, maar heeft wel een beetje meer ruimte nodig. Anderzijds moet de pot of de bak niet zo diep zijn (want postelein is een laag plantje dat ondiep wortelt en dat je breedwerpig zaait, je hebt er dus vooral in de breedte veel ruimte voor nodig). Postelein ontkiemt zeer snel en reeds 4 of 5 weken na het zaaien kan je al oogsten. Je hoeft de plant niet bijzonder bij te mesten, basisvoeding is voldoende, maar je moet wel regelmatig water geven om de korte worteltjes te voorzien van voldoende vocht om te groeien. Postelein heeft graag een plaatsje in de zon, een reden temeer om de grondvochtigheid goed in het oog te houden.

Kijk voor de algemene teeltaanwijzingen bij postelein

Stevia

Stevia is een niet winterharde vaste plant waarvan de blaadjes zeer zoet smaken, zoeter dan suiker. Je kan beter een plantje kopen en dat dan verder opkweken in plaats van zelf te zaaien. Stevia moet je in onze regio wel in potten telen, want ze kan helamaal niet tegen vorst en moet dus in de winter tegen vrieskaou beschermd worden. Zet uw stevia in een pot van minimaal 30 cm want het wordt een flinke plant maar vooral omdat de wortels de ruimte nodig hebben. Omdat de plant veel blad maakt heeft ze ook voldoende voeding nodig waar stikstof in zit (maar houd je aan de voorschriften op de verpakking). Een plekje in de halfschduw kan nog lukken, maar ze heeft toch liever de volle zon, waardoor je dus regelmatig water moet geven. De plant mag niet uitdrogen maar ze mag ook niet kletsnat staan.

Van half mei tot eind oktober kan je de blaadjes plukken. Maar vergeet niet dat ze zeer zoet zijn, zoeter dan suiker, dus gebruik ze spaarzaam (in bijvoorbeeld dranken als thee of een glas koude spa, maar ook in desserts, etc., overal waar je anders suiker in zou gebruiken. Het is een natuurlijke zoetstof zonder bijwerkingen en zonder calorieën. En dus een geweldige plant om te hebben. Zo rond oktober wil de plant nog wel gaan bloeien maar dat is in ons land te laat om nog zaden van te oogsten, tijdens de bloei zakt de plant bij de eerste koude nachten al in elkaar. Zet de pot dan bij het huis, pak haar in jute in en houd haar bijna droog. Als het kouder wordt dan -3°C zal je de pot toch moeten binnen pakken. Met wat jute om de pot heen en bijna volledig droog gehouden overleeft ze hier de winter in de kas. Ze sterft tot op de grond af en begint in april weer langzaam te ontwaken.

Kijk voor de algemene teeltaanwijzingen bij Stevia

Tijm

Van tijm kan je beter een of meerdere plantjes kopen in het tuincentrum in plaats van zelf te zaaien. Een gemiddeld gezin heeft ruimschoots genoeg aan 1 plant. Zet het plantje in een 25 cm pot gevuld met zanderige, vrij droge grond, en niet teveel voedingsstoffen. Tijm is een heester of halfheester naargelang de soort telkens met hun eigen geur en smaak en wordt 15-30 centimeter hoog. Tijm staat graag in de zon maar hoeft niet teveel voeding maar kan natuurlijk ook niet zonder. Water heeft zij wel nodig maar laat haar niet kletsnat worden, al is een dag zonder geen probleem. Je gebruikt in de keuken de blaadjes, heerlijk in marinades en in alles wat wat met de Franse en mediterrane keuken te maken heeft. Proef haar de eerste keer bij gebruik even, de smaak is heel sterk dus een goede dosering in gerechten is wel belangrijk.

Kijk voor de algemene teeltaanwijzingen bij Tijm

Aardbei

Aardbei is wellicht het meest geschikte fruit om in potten te telen. Potten met een inhoud van 4/5 liter volstaan om 1 plant in te zetten. Maar je kan beter potten nemen met een inhoud van 10 liter en daar dan drie planten in zetten. Dan zou je per pot toch al een maaltijdportie per keer kunnen plukken. Plant aardbeien niet te diep: de kroon moet op gelijke hoogte blijven met het grondoppervlak. Aardbeien wortelen niet zo heel diep, je hebt daardoor al voldoende als je potten minstens 10 cm diep zijn. Heel handig zijn hangpotten of langwerpige bloembakken die je boven elkaar tegen een muur kunt bevestigen. Geschikte rassen zijn o.a. ‘Florence’, ‘Ostara’, ‘Furore’

Kijk voor de algemene teeltaanwijzingen bij Aardbei

Blauwe bes

Ook blauwe bessen doen het heel goed in een 30 cm pot of iets groter. Je moet uiteraard niet verwachten dat je met twee of drie planten voldoende zult oogsten om er mee op de markt te gaan staan, maar je hebt wel voldoende voor eigen gebruik. Plaats de blauwe bessen het liefste in de halfschaduw

Kijk voor de algemene teeltaanwijzingen bij Blauwe bes

Braambes

Braambessen groeien als kool ook in potten. Het zou al heel slecht moeten gaan als je geen bessen zou kunnen oogsten. Ze kunnen dus behoorliik groot worden en hebben daarom toch een redelijk pot nodig liefst van minimum 20 liter maar liever 25 liter of meer. Plaats je pot ergens tegen een muur of iets dergelijks zodat je de takken kunt leiden. Hou de groei ook goed in het oog en aarzel niet om het teveel een takken weg te snoeien, het zou anders wel een hele wirwar kunnen worden op uw koertje. Vergeet niet om regelmatig water te geven. De meeste braambessen hebben stekels, maar er bestaan ook rassen zonder stekels bijvoorbeeld de Chester Thornless, Thornless Evergreen, Triple Crown en Black Satin.

Kijk voor de algemene teeltaanwijzingen bij Braambes

Druiven

Er zijn witte , blauwe en rode druiven in allerlei varieteiten, Ook steeds meer pitloze druiven. Let bij de aankoop van een druivenplant ook op de groeikracht en de geschiktheid voor ons klimaat. Neem voor de druivelaar een ruime pot met goede drainage en zorg voor een steun om de ranken langs te leiden. Druiven hebben een wintersnoei maar ook een zomersnoei nodig.

Kijk voor de algemene teeltaanwijzingen bij Druiven

Framboos

Frambozen plant je ook best in 30 cm potten en geef ze een plek in de halfschaduw, maar liever nog in de zon als het gaat. Frambozen in pot kan je oogsten vanaf augustus totdat de eerste nachtvorst haar intrede doet later in het jaar.

Kijk voor de algemene teeltaanwijzingen bij Framboos

Vijg

In de volle grond wordt een vijgeboom een flink uit de kluiten gewassen struik. Maar in een pot past hij zich gewoon aan en zal hij merkelijk kleiner blijven en toch vruchten voort brengen. Het is wel aanbevolen om voor deze boom een redelijk grote pot te nemen zo iets tussen 35 en 45 cm. doorsnee. In de winter is het verstandig om de pot ergens binnen te zetten in een schuur of tuinhuis. Als dat niet kan, pak hem dan in met eventueel nappenfolie. Gechikte soorten zijn o.a. ‘Brown Turkey’ of ‘Brunswick’

Kijk voor de algemene teeltaanwijzingen bij Vijg

Perzik

Als je een perzikboompje koopt in uw tuincentra, blijft hij geschikt om in een pot verder te groeien. Neem een pot van minimum 35 cm. Indien nodig, kan je later eventueel nog altijd even verplanten in en grotere pot. De perzik kan niet zo goed tegen de winterkoude en al zeker niet tegen vorst. Zet hem dus in de winter ergens binnen als het kan of scherm hem goed af met bijvoorbeeld nappenfolie

Kijk voor de algemene teeltaanwijzingen bij Perzik

Rode en witte aalbessen

Rode en witte aalbessen zijn dankbare struiken om in een pot te telen. Je zult de bessen wel moeten bedekken met een net, want vogels zijn verlekkerd op de rode besjes (de witte hebben hier minder last van). Aalbessen staan graag in de zon in een goed doorlatende (pot)grond. Ze houden niet van te natte voeten. Kies een soort die niet erg gevoelig is voor ziekten en niet al te groot wordt of erg groeikrachtig is. Bekende soorten zijn Jonkheer van Tets, Rovada, Red Lake, Albatros (wit), Witte Parel en Gloire de Sabons (roze) en zet ze in een 25 liter pot

Kijk voor de algemene teeltaanwijzingen bij Aalbessen

Zwarte bes

Zwarte bessen geven ook mooie vruchten als je hem in potten teelt. Zet slechts één plant per pot van 45/50 cm doorsnee. En net zoals bij alle andere planten in potten regelmatig water geven en het beste is in een schaal onder de pot in plaats van in de pot en zeker zo weing mogelijk op de bladeren. ‘Ben Sarek’, ‘Ben Connan’ zijn twee soorten die het goed doen in potten.

Kijk voor de algemene teeltaanwijzingen bij Zwarte bes